
Le français : enjeu ou en jeu ?
Komen uw leerlingen ook vaak het lokaal binnen met hun mobiel in de hand, in beslag genomen door Instagram, Snapchat, WhatsApp-groepen of door een spelletje? Inderdaad, de ludification van onze maatschappij dringt door tot onze klaslokalen! Het is aan ons daar een antwoord op te vinden, dat is een van onze enjeux!
Onze klassen zijn een weerspiegeling van de samenleving. We leven in roerige tijden, zo lijkt het: op het niveau van de leerlingen ongetwijfeld, met alle grote en kleine problemen die zij hebben. Maar ook in de "grotemensenwereld" die constant in beweging is op alle vlakken: zelfs het nieuws is niet altijd meer te vertrouwen en we spreken al van nepnieuws, van fausses nouvelles, van « infox »...
Ook in onderwijsland is veel in beweging en zijn er veel nieuwe uitdagingen: onderwijs2032 en de opvolger curriculum.nu betreffen een fundamentele heroriëntatie op het onderwijs en zullen dus ook tot grote veranderingen voor het vak Frans leiden. Daarnaast is ons vak de laatste jaren een aantal keren negatief in het nieuws gekomen door de eindexamens, waarbij toevallig steeds het vak Frans de aandacht trekt.
Zowel voor leraren als voor leerlingen vormen multimedia, evenals social media, belangrijke middelen; de leerling lijkt daarbij vaak een voorsprong te hebben. Wellicht ligt een van de uitdagingen voor ons onderwijs Frans in die multimediale omgeving. Want het Frans is natuurlijk ook volop aanwezig op internet: het is er de vierde taal.
France over de strategieën om het Frans te versterken: « La Francophonie doit affirmer plus clairement ses atouts et le combat sur les plateformes, les réseaux sociaux est à la fois politique et culturel. »
Om die reden is de congrescommissie dan ook blij met de toegestoken handen van veel Franstalige landen en gebieden: niet alleen de ambassade van Frankrijk draagt bij aan het congres, maar ook die van Burundi, Ivoorkust, Luxemburg, Marokko, Roemenië, Tunesië of Zwitserland evenals de delegaties van Wallonie-Bruxelles en Québec, om er maar enkele te noemen. Zij zullen wederom aanwezig zijn op het feest van de francofonie in Nederland, tijdens het Nationaal congres 2019!<
Want onze inzet, onze enjeu, is om u weer een mooi en leerzaam congres aan te bieden tijdens twee dagen in de semaine de la francophonie. Twee dagen vol activiteiten op educatief, taalkundig en letterkundig gebied. Volop ateliers die proberen de deelnemers te inspireren, te enthousiasmeren en te motiveren! Waarbij de woordspeling in de titel – en jeu – uitnodigt tot ludieke zaken. En die zullen uiteraard terugkomen in het nieuwe congres!

Samen met Annemieke Haarlem, Els Mulder, Barbara Verkuil-Smit, Arie van den Akker en Twan Geerts ben ik de uitdaging aangegaan om te kiezen uit tal van aanbiedingen voor workshops uit de hele wereld. En kiezen moesten we, anders zouden we het niet redden in twee dagen! Er zit nu van alles in het programma: van ideeën voor een vervangingsles Frans tot en met uitgewerkte plannen voor een lessenreeks. Literatuuronderwijs op een andere manier, waarbij bijvoorbeeld ook aandacht gegeven kan worden aan Franstalige literatuur uit Afrika; schijnwerpers op de actualiteit van Frankrijk in een atelier over dit onderwerp. Maar ook de examens en de evaluatie daarvan. Natuurlijk aandacht voor de situatie rondom de plannen 2032. Bovendien zullen de uitgevers ongetwijfeld met verrassende vernieuwingen in hun leergangen komen. De lijst is te lang om hier op te noemen: in het hart van deze krant kunt u zeker workshops naar uw gading vinden.
Vanzelfsprekend heeft het programma om al deze educatieve zaken heen onze aandacht gehad. We hebben getracht voor elk wat wils te vinden: er komt een DJ – en français évidemment. Daarnaast, om de ludieke sfeer kracht bij te zetten, een heuse pubquiz met uiteraard Franstalige onderwerpen. En wat te denken van de markten op vrijdag en op zaterdag, met op beide dagen verschillende exposanten? En niet te vergeten de ontmoetingen van vele collega's, oud-studiegenoten en andere bekenden?
Om het u gemakkelijk te maken, is de aanmelding helemaal geautomatiseerd: u maakt een account aan en kunt dan zelf aanklikken welke ateliers u wilt bezoeken. Vorige keer zijn we hiermee begonnen en velen van u hebben toen een account aangemaakt. Door de invoering van de privacywetgeving zijn we echter gedwongen u te vragen om weer een nieuw account aan te maken.
Graag nodig ik u uit om de krant te lezen of de site te bekijken en te ontdekken wat u weer allemaal mee kunt maken, samen met veel collega's uit binnen- en buitenland. Ik adviseer u om niet te lang te wachten met inschrijven, want de ervaring leert dat ateliers snel vol raken.
Samen met de andere leden van de congrescommissie hoop ik u (weer) te ontmoeten tijdens het congres Frans op 22 en 23 maart 2019.
Le français : enjeu et en jeu !
A bientôt !
Marcel van den Munckhof
voorzitter congres Frans 2019