LE FRANÇAIS PASSE PARTOUT !

« Faire partie du congrès en tant que professeur de la langue française est à chaque fois une ouverture d'esprit sur la diversité des cultures de la francophonie qui nous unit par sa langue. »

Zomaar een citaat uit de evaluaties van het vorige congres Frans, inmiddels twee jaar geleden. Met een gemiddeld cijfer van 9,3 op 10,0 sloten we dat congres af waarna we, vol goede moed, aan een nieuwe editie zijn begonnen. De 17e editie alweer.

Collega’s die al vaker deelgenomen hebben weten dat we proberen om een echt forum de formations te zijn dat varieert in thematiek. Dat is nu ook weer zo met Le français passe partout! Achter de schermen staat een geolied team dat ervoor zorgt dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Els Mulder, Esther Gijsbers, Antoine van Dinter en Arie van den Akker vervullen belangrijke rollen in de commissie en staan mij, als voorzitter, bij.

Het congres vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie. We hebben gekozen voor hotel Van der Valk Schiphol A4, strategisch gelegen niet ver van de nationale luchthaven én het treinstation. Deze moderne en comfortabele locatie is een ideale omgeving met veel faciliteiten en gemakkelijke toegang vanaf het station. We hebben gekozen voor een all-in-concept, waarbij niet alleen de maaltijden inbegrepen zijn, maar ook koffie, thee, frisdrank en versnaperingen. Zo kunnen we genieten van een goede verzorging en ons concentreren op inspirerende cursussen en ateliers.

Passepartout, een van de belangrijkste personages in Le tour du monde en 80 jours van Jules Verne, is de loyale en avontuurlijke dienaar van Phileas Fogg, de hoofdpersoon van het verhaal: hij staat bekend om zijn handigheid, intelligentie en zijn vermogen om oplossingen te vinden voor lastige situaties. Maar er is meer!

Passe-Partout is niet alleen een personage, het is ook een educatieve televisieserie in Quebec, populair bij jong en oud. Tijdens de opening van het congres ontdekken we met twee makers van de serie hoe het leerproces in een boeiend avontuur kan veranderen. In de loop der jaren is de serie Passe-Partout geëvolueerd om de veranderingen in de samenleving van Canada te weerspiegelen. Hedendaagse thema's als milieu, culturele diversiteit en inclusie komen aan bod, waardoor kinderen een bredere kijk wordt geboden op de wereld om hen heen.

Jeugdliteratuur krijgt deze keer een bijzondere focus. We zijn dan ook verheugd om de gerenommeerde auteur Marie Desplechin aan te kondigen. Marie heeft met haar prachtige verhalen generaties jonge lezers weten te boeien. In een van haar laatste boeken (Ne change jamais) besteedt ze aandacht aan het milieu en spreekt ze de jongeren rechtstreeks aan: “Je kunt niet doen zoals je ouders, wegkijken, je oren bedekken en je schouders ophalen. Jij hebt niet de keuze. Deze aarde is jouw toekomst.” Tijdens haar inleiding zal ze ons meenemen op een inspirerende reis.

In dit kader willen we ook graag de bijzondere samenwerking noemen met een Franstalige boekhandel die aanwezig is tijdens onze Salon des Exposants. Zij zullen ter plaatse een prachtig aanbod tonen waardoor er voor iedereen wel iets interessants te ontdekken valt. En waarom niet direct iets meenemen voor de bibliotheek op jouw school? Of voor jezelf!

In de meer dan 80 workshops en cursussen waaruit je kunt kiezen vind je ook een keur aan thema’s: duik dieper in de fascinerende wereld van technologie en taal met onderwerpen als ChatGPT, beleef de wereld door de ogen van een VR-bril, ontdek hoe Lego® een innovatieve manier kan zijn om Frans te leren en leer over het belang van le français précoce. Er staan veel bekende namen bij de inleiders maar ook wat onbekendere die daarom niet minder interessant zijn, integendeel! Wij hebben getracht een mix te maken om zoveel als mogelijk tegemoet te komen aan ieders wensen en behoeftes.

Het avondprogramma van het congres biedt een scala aan boeiende activiteiten en een speciale gast! We zijn verheugd om Erik van Muiswinkel aan te kondigen. Hij is meer dan een veelzijdig kleinkunstenaar: Erik zal ons meenemen op een betoverende tocht door de wereld van Le Petit Prince en Saint-Exupéry. Bereid je voor op een avond vol inspiratie en verwondering.

Nieuw is dat de Salon des Exposants dit keer twee dagen duurt. Hier krijgen de congresgangers de gelegenheid om kennis te maken met een breed scala aan boeken, leermiddelen en diensten die gerelateerd zijn aan de Franse taal en cultuur. Dit biedt een unieke gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en hulpmiddelen op het gebied van het Frans.

De deelname van Franstalige ambassades is ook dit congres opnieuw toegezegd: door hun betrokkenheid wordt het Franse taal- en cultuurerfgoed wereldwijd vertegenwoordigd. Dit geeft het congres een internationaal karakter en zorgt ervoor dat deelnemers in contact kunnen komen met diverse culturen en ideeën. Dit jaar verwelkomen wij ook onze Vlaamse collega’s van PROFFF: wij zijn blij hen en waarschijnlijk ook een aantal Vlaamse collega’s in ons midden te begroeten.

Hopelijk ben je er ook bij: je deelname kan uit je nascholingsbudget worden betaald. En of je nou een leerkracht bent, een student, taalliefhebber of gewoon nieuwsgierig naar de Franse cultuur, dit congres biedt een perfecte gelegenheid om je onder te dompelen in de veelzijdigheid van de Franse taal. Le français passe partout: ontdek hoe deze sleutel tot kennis en verbeelding je kan helpen bij het openen van deuren naar nieuwe ervaringen, perspectieven en mogelijkheden. Le français passe partout: la clé pour ouvrir de nouveaux horizons !

Marcel van den Munckhof, voorziter